Timo Montonen

Kirjoita elämäntarinasi

Opas oman tarinan kirjoittajalle havainnollisin esimerkein. 247 sivua, pehmeäkantinen. Books on Demand 2015.

ISBN 978-952-318-890-7

 

Kiitetty elämäntarinan kirjoittamisen opas on selkeä ja havainnollinen matkakaveri, kun lähdet kirjoittamaan elämääsi tarinaksi.

 

Timo Montonen ei ainoastaan kerro, kuinka voit kirjoittaa, hän myös näyttää sen omaan elämäänsä liittyvillä esimerkkitarinoilla.

 

Lukija kohtaa sekä oman että opastajansa tarinan, mikä on omiaan luomaan hedelmällistä, luottamuksellista ja rohkeaa kirjoittamisen tunnelmaa.

 

Kirjoita elämäntarinasi on toinen Montosen toimittamista loppuunmyytyjen teostensa uudelleenjulkaisuista.

 

 

Katkelma Timo Montosen kirjasta Kirjoita elämäntarinasi:

 

 

A

loitan opastukseni viidellä ohjeella, joiden avulla pääset kirjoittamisen alkuun. Kenties sinun ei tarvitse enempää lukeakaan. Ehkä voit ohjeideni jälkeen siirtää kirjan sivuun ja sanoa: ”Hieno homma! Nyt tiedän miten haluan elämästäni kertoa.” Ja sitten voit käydä kertomaan, kirjoittamaan.

 

Ensimmäinen ohjeeni on tämä: Älä tee yksinkertaisesta asiasta monimutkaista. Jos elämäntarinasi on edes kohtalaisen selkeänä mielessäsi, et paljon muuta ohjetta tarvitse kuin kehotuksen istua kirjoittamaan.

 

Olet ehkä jo vuosia tai vuosikymmeniä työstänyt tarinaasi ajatuksissasi tai puheissasi. Olet ehkä jo mielessäsi tehnyt suurimman työn, hahmottanut tarinasi päälinjat, elämänpolkusi mutkat, kuopat ja kukkulat. Nyt voit ruveta tallentamaan tarinaasi kirjoittamalla.

 

Toinen ohjeeni tarjoaa lohtua sinulle, joka mietit, kirjoitatko oikein vai väärin. Väitän, että ei ole yhtä oikeaa sen enempää kuin vääriäkään tapoja kirjoittaa elämäntarinaansa. On useita tapoja, monenlaisia tapoja, erilaisia tapoja.

Voit luoda oman tapasi kirjoittamalla niin kuin hyväksi koet. Olennaista on kirjoittaa ja kirjoittamalla luoda kertomisen tyylinsä ja sanomisen tapansa. Jos kuitenkin haluat tietoisesti tähdätä johonkin tyyliin, suosittelen tuttavallista tyyliä.

 

Kolmas ohjeeni onkin tämä: Kirjoita kuin jutustelisit jollekulle luotetulle ystävälle, sellaiselle, joka tietää sinusta jotakin mutta ei sentään kaikkea. Juuri siksi sinulla on vielä tärkeää kerrottavaa hänelle.

Voit jopa ajatella, että kirjoittamasi teksti, teos jota olet luomassa, on tuo ystävä – vertaa tilannetta päiväkirjan kirjoittajaan: ”Rakas päiväkirjani...” Tuttavalliseen tyyliin ja sävyyn sopii myös tunnetilojen vaihtelu. Voit välillä kuiskia, välillä karjua, välillä puhua tavallisella äänellä, aina tilanteen mukaan.

 

Neljäs ohjeeni on: Usko ja luota itseesi muistelijana ja kirjoittajana! Jos et itse arvosta itseäsi ja elämääsi, miksi kukaan muukaan arvostaisi? Vain sinä voit kertoa ja kirjoittaa oman tarinasi juuri sinulle ominaisella tavalla, sinun sanoin ja käsittein, sinun arvostuksin ja näkökulmin, sinun rajauksin ja valinnoin.

 

Viides ohjeeni tarjoaa apua jumiutuneisiin kohtiin: Jos kirjoittaminen ei lähde sujumaan, juttele elämästäsi ja kirjoittamisestasi yhden tai useamman luotetun kanssa. Nämä voivat olla ystäviä, sukulaisia, kirjoittajaryhmän jäseniä.

Omat muistosi mitä luultavimmin aktivoivat myös kuulijasi muistelemaan ja jakamaan muistojaan. Näin voit saada toisilta uusia ajatuksia ja tuoreita näkökulmia myös omaan muistelutyöhösi.

 

Lupasin antaa viisi ohjetta, mutta saat kuudennen ohjeen kaupantekijäisiksi: Kokeile muistelemiseen, kirjoittamiseen ja jumiutuneiden kohtien laukaisemiseen tässä kirjassa esittelemiäni virittäviä kirjoitustehtäviä.

 

Sovella ohjeita omiin tarpeisiisi. Tee tehtäviä niiltä osin kuin tunnet hyötyväsi. Jos teet ne kaikki, niin sinulla alkaa olla koossa jo kokonainen elämäntarinan käsikirjoitus. Lue myös tehtäviin liittyvät esimerkkitekstini, jotka havainnollistavat käsittelemiäni asioita. Kerron niissä oman tarinani. Kerro sinä omasi. (s. 15-17)