Muisti kirjaan
Kun tiedät, mutta et muista
Timo Montonen
Pehmeäkantinen, 100 sivua, Books on Demand 2017
ISBN 978-952-339-058-4
"Se... se... kukas se nyt olikaan..."
Onko tuttu tilanne? Tiedät, mutta et muista.
Kirjailija palauttaa mieleen hauskalla tyylillä elämänsä asiat, kotimaamme piirteet, maailman meiningin ja kosmologian peruskysymykset. Luolamaalaukset syntyivät, kun luolassa oli niin tylsää. Kuinka monta sukupolvea on elänyt ajanlaskun alusta tähän päivään? Kirjallisuus, kuvataide ja musiikki tulevat vastaan, kun penkoo sukujuuria: taiteelliset kyvyt periytyvät kaukaa.
Lukijan rooli on peilata kirjan sisältöä omiin kokemuksiinsa. Tai vain nauttia kirjasta, joka kaunokirjallisin keinoin perkaa tietokirjan aiheita.
KAIKKEUS
Perimmäisiä kysymyksiä, kosmologista ajattelua, maailmankaikkeuden reunan alle kurkistamista, olemassaolon iloa jo alkukantaisessa kehitysvaiheessa unohtamatta viimeisiä lopun ajan tunnelmia à la Calvino. Italo Calvino, aivan jotain muuta, eli vuosina 1923–1985. Suppea kattaus sisältää täyteläisiä herkkuja, kuten alkuräjähdys, aurinko, aurinkokunta, avaruus, kaikkeus, kuu, linnunrata, aine, elämä, ihminen, jogurtti, maa ja tajunta.
***
Olen yön pimeinä tunteina miettinyt, että miten on mahdollista, että mitään on, että kaikkeus on. Ja sillä on ikäkin, alkukohta, kuten The Big Bang Theory osoittaa, Suuri Pamaus, alkuräjähdys. Maailmankaikkeuden eli universumin iän olen kuullut tai lukenut useasti, mutta muistanko koskaan, mikä se on? Tämä on yksi kosmologian peruskysymyksistä, joka tulisi hallita. Sanon alkuun, että puhumme joka tapauksessa miljardeista vuosista. Maailmankaikkeuden ikä nykytietämyksen mukaan on 13,82 miljardia vuotta. Desimaaleja on hankala muistaa, siksi pyöristän ja otan muistisäännöksi tämän:
Maailmankaikkeuden ikä
on noin 14 miljardia vuotta
Miljardi vuotta on vaikeaa tajuta, ymmärtää sen kestoa, kun ihmiselon kesto on parhaimmillaankin satakunta vuotta.
Ymmärrettävyyttä lisää yksinkertainen laskutoimitus. Koulumatematiikasta on siis sittenkin hyötyä! Miljardissa vuodessa ehtisi elää kymmenen miljoonaa sukupolvea, jos miehet siittäisivät lapsensa sadan vuoden iässä – jogurttia kehiin, vaarit! Litra päivässä!
Jos siis heti alkuräjähdyksen jälkeen olisi alkanut elää näitä teräsvaareja, kuinka mo-ta satavuotiaana lisääntyvää sukupolvea ehtisi elää aikojen alusta asti, 14 miljardissa vuodessa? Entä kuinka suuri olisi jogurtin kulutus 14 miljardissa vuodessa?
***
Ennen pamausta. Pakko tätäkin on ollut miettiä. Jos kaikkeus alkoi alkuräjähdyksestä, niin on oikeutettua varmistaa, oliko sitä ennen jotain. Muistan tähän liittyvän ahdistuksen lieventyneen, kun hyväksyin, että myös aika syntyi alkuräjähdyksessä. ”Sitä ennen” on tässä yhteydessä anakronismi, koska ei ollut aikaa. Ensi sunnuntaina kelloja siirretään tunti eteenpäin, kun sovitusti alkaa kesäaika. Yhtä tuntia ei siis ole! Auttakoon tämä ymmärtämään, että aikaa ei ole ollut aina – kun ei sitä ole aina nytkään! Mitä muuta voi ajatella aiheesta ”ennen pamausta”?
Looginen jatkokysymys. Päättyykö maailmankaikkeuden laajeneminen joskus? Mitä sitten tapahtuu?
***
Onko Aurinkokunta nuori vai vanha tapaus kaikkeudessa? En muista, että Aurinkokunnasta olisi pakistu Suuren Pamauksen aikoihin. Kyllä se syntyi myöhemmin – mutta kuinka paljon myöhemmin?
Aurinkokunta syntyi melkein 10 miljardia vuotta myöhemmin kuin maailmankaikkeus. Sen ikä on noin 4,6 miljardia vuotta. Siinä on ollut aikaa muuhunkin kuin järjestäytymiseen, puheenjohtajan ja sihteerin valintaan. Hyväntahtoiseksi mainittu aurinko on katsellut meitä siis melkein 5 miljardia vuotta, ja 900 miljoonaa vuotta on edessä, ennen kuin Maassa alkaa olla liian kuumat paikat elämän jatkumiselle, noin 30 asteen keskilämpötila. Suomalaiselle saunaan tottuneelle, kesät Suomessa ja talvet Aurinkorannikolla viettävälle, tuo ei ole kummoinenkaan lämpötila, mutta esimerkiksi jääkarhulle voisi tulla hiki. Inventaario. Mitä kaikkea rojua Aurinkokuntaan kuuluu ja kuinka laaja se on?
s. 86-90